| Vaníliás karika receptSütemények, édességek Hozzávalók: 35 dkg liszt 5 dkg kukoricaliszt (ettől lesz igazán keksz a keksz) 25 dkg vaj vagy margarin 15 dkg porcukor 1 cs vaníliás cukor csipet só 1 tk vanília kivonat vagy 1 vanília rúd belseje 2 tojás sárgája 1 tk sütőpor és ha nem áll össze a tészta, akkor pár csepp víz az aljára étcsokoládé Elkészítés: A liszteket, a porcukrot, a csipet sót és a vaníliás cukrot összekeverjük. A szoba hőmérsékletű margarinnal vagy vajjal alaposan elmorzsoljuk (ha van késes aprítónk, tökéletesen elvégzi ezt a mozzanatot helyettünk). Hozzáadjuk a vanília kivonatot (vagy a vanília rúd belsejét), a sütőport és a 2 tojás sárgáját. Szépen összedolgozzuk, ha nem áll össze a tészta, egy kevés vízzel segíthetünk ezen, de csínján bánjunk vele! Ha összeállt egy nagy gombóccá, fóliába csomagoljuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztát kb 1 cm vastagra nyújtjuk, és linzer kiszúróval kiszaggatjuk a kekszeket. Ennek hiányában fogunk 2 pogácsa szaggatót (egy nagyot és egy minit) és az ízén semmit se ront, ha sima karikákat kapunk, ugyebár. A kekszeket kb 10-15 perc alatt szép világosra sütjük (ne hagyjuk, hogy megbarnuljon, mert más lesz az állaga, keményebb). Ha kihűlt, az alját olvasztott étcsokoládéba mártjuk, egy késsel picit lehúzzuk (azért maradjon ám rajta), majd sütőpapírra rakosgatjuk és hűvösre tesszük (hűtő). Ha a csokoládé visszadermedt, le tudjuk szedni a sütőpapírról. Tanácsok: Jól záródó fémdobozban napokig eláll (mivel a csokit nem temperáltuk, hűvös helyen tartsuk, hogy ne olvadjon meg nagyon). A receptet beküldte: turkkati Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |