| Vadas csirke receptHúsételek Hozzávalók: 1 kg csirke-felsőcomb (egyenként kb. 12.5 dkg-os darabok), frissen őrölt bors, 3 evőkanál libazsír, 2 evőkanál szójaszósz, 1.5 dl víz. A mártáshoz: 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg sárgarépa, 15 dkg zeller, 5-5 szem szegfűszeg és borókabogyó, 3 babérlevél, 1 citrom, 2 dl tejszín, 1 csapott evőkanál mustár, 1 púpos evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál libazsír, só és frissen őrölt bors, 1 púpos evőkanál barna cukor, 3.5 dl víz, 1 dl száraz fehérbor. A tálaláshoz 1 csokor friss petrezselyem. Elkészítés: A csirkecombokat megborsozzuk és egy mérőkancsóban összekeverjük a vizet a szójaszósszal. A libazsírt egy 28 cm átmérőjű serpenyőben mérsékelt lángon megolvasztjuk, majd erősítünk a lángon, és a csirkecombokat 3-4 perc alatt aranybarnára pirítjuk a forró zsíron. A megpirított csirke alatt mérsékeltre csavarjuk a lángot, és hozzáöntünk annyi szójaszószos vizet, hogy a combok alsó 1/3-ig érjen. Ezután lefedjük a serpenyőt és a combokat 25-30 perc alatt puhára pároljuk. Közben néha megforgatjuk őket, hogy egyenletesen puhuljanak, és ha kell, apránként pótoljuk alóluk a szószajószos vizet. Ezalatt a mártással foglalkozunk. A vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a zellert megtisztítjuk, majd késes betétű robotgépben összedaráljuk őket. A szegfűszeget és a borókabogyót mozsárban durvára törjük, aztán széttépkedve hozzáadjuk a babérleveleket: ez lesz a fűszerkeverékünk. A citromról krumplihámozóval vékonyan leszedünk 2-3 hosszabb héjdarabkát, majd kifacsarjuk a levét és átszűrjük. A tejszínt, a mustárt és az étkezési keményítőt kézi habverővel simára keverjük. Indulhat a mártás-főzés. A libazsírt mérsékelt lángon megolvasztjuk egy 26 cm átmérőjű serpenyőben, hozzáadjuk a zöldségreszeléket, megsózzuk-megborsozzuk és ráhintjük a barna cukrot, a fűszerkeveréket meg a citromhéj-darabkákat. A serpenyő tartalmát összekeverjük, és nagy lángon, csak néha megkeverve, 3-4 perc enyhén lepirítjuk. Ekkor hozzáöntjük a vizet meg a bort, és megvárjuk, hogy felforrjon. Ezután lefedjük és mérsékelt lángon 5 perc alatt puhára pároljuk az egészet. Befejezzük a mártást. A megpárolt, fűszeres zöldségreszelékből kivesszük a citromhéj-darabkákat, majd turmixgépben az egészet összepürésítjük és visszaöntjük ugyanabba a serpenyőbe, amelyet eddig is használtunk. Hozzákeverjük a keményítős tejszínt, aztán megízesítjük annyi citromlével, amennyitől kellemesen savanykássá válik, és mérsékelt lángon 2-3 perc alatt kevergetve besűrítjük. Tálaláskor a kész mártással bőségesen megöntözzük a megpárolt csirkecombokat és az ételre apróra vágott, friss petrezselymet hintünk. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |