| Tepsis vagy rakott burgonya parasztasszony módra gazdagon receptEgytálételek Hozzávalók: 2,5 kg burgonya 30 dkg füstölt kolbász 20 dkg kolozsvári szalonna 7-8 db tojás 1 nagy pohár tejföl 15 dkg sajt bors só majoranna Elkészítés: Bemelegítésnek megfőzzük a tojásokat sós vízben, majd megpucoljuk. Ezután elszórjuk a konyha kövezetén a tojáshéjat, s mindegyiket megjelöljük piros filccel, s a továbbiakban nem nyúlunk hozzá. Majd a burgonyát ismeg főzzük héjastól, és megpucoljuk még forrón, mert így könnyebben lejön a héja. egy villa és egy kés nagy segítséget nyújthat a folyamatban Ha diétázunk puszta kézzel küzdünk meg a burgonyákkal, s mikor már nagyon éget - szerintem 1-2 másodperc után -, akkor jó magasra feldobjuk, utánarohanunk - természetesen a pirossal megjelölt héjakat kikerülve-, s ahogy elkaptuk, lehúzunk róla egy darabka héjat, majd ismételjük, amíg a 2,5 kg burgonya kitart. Lehetőség szerint kisszeművel próbálkozzunk. A meghámozott burgonyákat fél centi vastagra szeljük fel, s a 2/3 részét egy tűzálló tál aljára besorakoztatjuk. Erre ráreszelünk egy kis sajtot, úgy, hogy twistelő mozdulatokat végzünk, vagyis: a reszelőnket megtámasztjuk az asztalon, s stabilan tartjuk, majd a másik kezünkbe vesszük a sajtot, s rajta! Majd a tojásokat is rákarikázzuk, erre mehet a felszeletelt kolbász, majd végül a szeletelt vagy kockázott szalonna. Végül ezt is befedjük a burgonya megmaradt 1/3-ával. Erre rácsurgatjuk a tejfölt, melybe előzőleg borsot, sót és majorannát kevertünk és ha ízlésünk engedi, akkor egy kis sajtot is! kevertünk=a tejfölöspoharat az asztal közepére helyezzük, melyet a faltól ideigenesen elhúzunk, csirízzel rögzítjük, s egy keverésre alkalmas eszközt belehelyezünk a tejfölbe. Nem engedjük el, hanem elkezdünk szaladni az asztal körül az óramutató járásával megegyezően, 12 kör. Majd teszünk bele borsot, 12 kör az óramutató járásával ellentétes irányba (megj: kezet kell váltani hozzá!!!); ezután jöhet a só: 12 kör váltottan egy kör jobbra indul, egy pedig balra, majorannával már bonyolodik a feladat, mert 1 kör háttal fut, 1 pedig előre, majd kezet vált és ismétel...12 kör/kéz. Amikor a sajtot reszeljük bele, mindvégig vigyázzunk, hogy ne hulljon szét. Könnyítésként nem rögzítjük semmihez se a reszelőt, hanem az asztal felé fordulva ollózva futunk, s egyik kézben sajt, másikban reszelő! Amíg a sajt kitart. Betoljuk a sütőbe, majd közepes hőfokon addig sütjük, amíg a kolbász meg nem sül benne. Addigra a tetején a tejföl is finom lesz. Természetesen mi nem ezt az ételt szeretjük, a nyálunk csak a fáradtságtól folyik, mert azt a fél órát, míg sült a sütőben az étel, fekvőtámaszok végrehajtásával töltöttük, s minden felnyomásnál a sütőablakon belestünk ellenőrzés gyanánt! Mi jobban szeretjük a családot, hogy felfaljuk előlük mindezt, s önfeláldozó módon - ámde boldogságtól ittasan - az ehhez szervírozott savanyú uborkából veszünk egy kisebb darabot, s hatalmas élvezettel elropogatjuk, jó alaposan megrágva! Javaslom a kovászos uborkát, mert a csemeguborka cukortartalma nem megengedett a diétánkban! Jó parasztos az étel, ha nem maradunk a készítés közben csendben! Édesanyámat kéretik nem megemlegetni! Jó étvágyat MINDENKINEK! Tanácsok: A recept természetes jó, nem diétás, csak fáj... az éhes disznó makkal álmodik! Elkészítési idő: 70 perc A receptet beküldte: lucullus Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |