| Saláta sherrys csirkemájjal és szőlővel receptSaláták, öntetek Hozzávalók: 2 tojás 1 dl tej só és frissen őrölt fekete bors frissen reszelt szerecsendió 6 darab 2 centis baguette-szelet 6 evőkanál olivaolaj 4 szál újhagyma 1 gerezd fokhagyma 30 deka csirkemáj 1 deci száraz sherry 1 teáskanál + 1 evőkanál balzsamecet 1 teáskanál méz 2 maroknyi szőlőszem 4 maroknyi rukkola vagy madárbegy-saláta Elkészítés: Először bekapcsolom a sütőt 100 C-ra (gázsütőn ez 1 -es fokozat). Aztán kettőnknek beleütöm a tojásokat egy tálba és kézi habverővel hozzákeverem a tejet. Picit megsózom, majd megborsozom és belereszelek némi friss szerecsendiót is. Utána a baguette-szeleteket alaposan beletunkolom a tojásos tejbe, hogy minél többet magukba szívjanak belőle. Egy serpenyőbe beleöntök 3 evőkanál olivaolajat és közepesen erős tűzön oldalanként 1-1 perc alatt aranybarnára sütöm benne a lucskos kenyérszeleteket. Lyukacsos lapáttal kiszedem őket, mindet egy nagy tányérra teszem és gyorsan betolom a megsült szeleteket a sütőbe, hogy melegen maradjanak. Lötykölök a serpenyőbe még 1 evőkanál olivaolajat és a felkarikázott újhagymákat meg az összezúzott fokhagymát gyorsan megpárolom benne. Aztán beleteszem a serpenyőbe a nagyobb darabokra vágott csirkemájakat és óvatosan kevergetve 4 perc alatt megsütöm őket. Utána megöntözöm a száraz sherryvel és 1 teáskanálnyi olyan balzsamecettel, amihez még előtte ugyanennyi mézet is kevertem és hozzászórom a sült csirkemáj-darabkákhoz a félbevágott szőlőszemeket is. 2-3 perc alatt öszzeforralom úgy az egészet, hogy közben nem kevergetem, csak a serpenyőt rázogatom. Megsózom, megborsozom és előveszem a sütőből a meleg bundás szeleteket, hogy melléjük púpozzam a sherry-s májfalatokat, majd visszateszem a finom kincseket a sütőbe. Ugyanabban a serpenyőben, amelyet eddig is használtam, megmelegítek még 2 evőkanál olajat és 1 evőkanál balzsamecetet, aztán nyakon öntöm ezzel a rukkolát vagy madárbegysalátát vagy ami jóízű zöldet épp kaptam. Kicsit összekeverem a zöld leveleket a sherry-s ecettel és tálalok: a fodros levelekből egy-egy jó nagy kupacot kiszedek egy-egy nagy tányérra és a sütőben melegen tartott csirkemájakkal meg bundás baguette-szeletekkel megpakolom oket. Még egy kis frissen őrölt bors, aztán ehetünk. Íme, ilyen az ízorgia salátával! A receptet beküldte: MRG Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |