| Pikáns tejszínes halgombóc leves receptHalas ételek Hozzávalók: 80 dkg tengeri halfilé 50 dkg halaprólék vagy halfej 2 dl száraz fehérbor 1 db citrom őrölt fehér bors 1 evőkanál kristálycukor 2 dl natúr tejszín 2 fej hagyma fűszerkeverék petrezselyem 1 csapott mokkáskanál őrölt gyömbér 1 csapott mokkáskanál őrölt szerecsendió 2 babérlevél 1 tojás Elkészítés: A halaprólékból 2 liter vízzel, 1 késhegynyi őrölt fehér borssal, babérlevéllel, 1 db vöröshagymával 1 órán keresztül alaplevet főzünk. A halfilét ketté osztjuk: egyik felét 3x3 cm-es kockákra vágva besózzuk, másik felét 1 db vöröshagymával húsdarálón ledaráljuk. Összeállítjuk a fűszerekkel: 1 késhegynyi őrölt fehér borssal, gyömbérrel, szerecsendióval, vágott petrezselyemmel, 1 csapott evőkanál fűszerkeverékkel tojással és annyi liszttel, amennyit felvesz. Az alapléből eltávolítjuk a babérlevelet és a csontokat, a többit leturmixoljuk, majd levesszűrön átpasszírozzuk, hozzáadjuk a bort, a cukrot, 1 karika citromot, belefacsarjuk a citrom levét. A halas masszából vizes kézzel diónyi gombócokat készítünk és 8 percig főzzük a forró levesben, néha óvatosan megkeverve, nehogy az edény aljára ragadjanak, majd hozzáadjuk a besózott halkockákat. Amikor újra felforr a levesünk, megkóstoljuk, s annyi sós fűszerkeveréket adunk hozzá, amennyi szükséges. Most már csak nagyon rövid ideig, a hal puhulásáig főzzük. A tejszínt levesestálba öntjük és rámerjük a forró levest. A receptet beküldte: Bártfai Andrea Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |