| Őzcomb gersliropogóssal receptHúsételek Hozzávalók: - 1 kg őzcomb - 3 db nagyobb hagyma - 1 csomag újhagyma (vagy 1 szál póréhagyma) - 5 db sárgarépa - 3 db fehérrépa - 1 db kisebb zellergumó - 1-2 db zöldpaprika - 3-4 evőkanál libazsír - 30 dkg hántolt árpagyöngy (gersli) - 4 dl tejföl - 2 evőkanál mustár - 3 dl száraz vörösbor - 2 db tojás - 1 csokor petrezselyem - 1-2 evőkanál liszt - olaj (én az extra szűz olívát szeretem) a pácoláshoz - friss kakukkfű - babérlevél - rozmaring - bazsalikom - só - bors - kristálycukor Elkészítés: Az őzcombot 2x2 centis kockákra vágom, gyengén sózom, borsozom, adok rá némi mustárt, kakukkfüvet, kézzel alaposan elkeverem, egy jénai tálba rakom, felöntöm annyi olajjal, hogy ellepje. Hűtőben 2-3 napig így érlelem. A gerslit a készítés előtti estén vízbe beáztatom. Készítése napján a hagymát félfőre, a tisztított répákat és a paprikát karikára, a zellert cikkekre vágom. A pácolt őzhúst leszűröm, a pácoláshoz használt olajat máskor újra felhasználom. Az étel készítéséhez két magasfalú serpenyőt használok. Az egyikben felhevítek libazsírt, nagy lángon fehéredésig pirítom a felkockázott, pácolt őzhúsomat, amit szűrőkanállal kiemelek a serpenyőből, a pácoláshoz használt jénaiban melegen tartom. A hús után visszamaradt zsiradékban a cukrot karamellizálom, ráadom az előkészített hagymát, a zöldségféléket (sárga- és fehérrépa, zeller, paprika), fűszerezem rozmaringgal, kevés sóval, borssal, zsírjára pirítom. Amikor lepirult, felöntöm borral, kevés vízzel, adok bele kakukkfüvet, mustárt és babérlevelet, visszateszem bele a húskockákat, puhára főzöm. Ha igényli, vízzel, de inkább kevés borral felengedem. Közben a másik serpenyőben kevés libazsíron a felkarikázott újhagymát vagy póréhagymát megfonnyasztom, rádobom a leszűrt, korábban beáztatott gerslit, sózom, borsozom, és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzöm, ha kész, leszűröm. Hagyom kihűlni, összedolgozom 1 csokor apróra vágott petrezselyemzölddel, friss bazsalikommal, 2 tojással, sóval, borssal és annyi liszttel, amennyit felvesz. Fasírtszerű legénykéket formázok belőle, amit előmelegített sütőben, olyan 180 fokon, zsírral (olajjal, vajjal) kikent tepsiben ropogósra sütök. Hússal teli serpenyőmben a puhára párolt őzkockák szaftját tejfölös, lisztes hadarással sűrítem, összeforralom. Tálaláskor 2-3 gerslilepényt adok egy tányérra, mellé adagolom az őzragumat, friss zöldsalátával díszítem, de áfonyalekvárral is megpezsdítem, hisz a nyáron tettünk el belőle. Tanácsok: Természetesen bármilyen más vadhúsból (szarvas, vaddisznó), de marha- vagy borjúhúsból is készíthetjük. A receptet beküldte: csorieva Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |