| Öreglebbencs karcagi módra bográcsban receptTésztafélék Hozzávalók: személyenként egy jó marék száraz lebbencstészta, 15 dkg házi füstölt szalonna, 1 evőkanálnyi kalocsai fűszerpaprika, 1-2 db zöldpaprika felkarikázva, 1-2 szem paradicsom cikkekre vágva, 1 nagy fej makói vöröshagyma, 2 szem közepes burgonya felkarikázva, 2 evőkanál mangalicazsír, só. Elkészítés: A bográcsba belekanalazzuk a mangalicazsírt, majd az apró kockára vágott füstölt szalonnát és zsírját kiolvasztjuk.Ezután a bő zsírba szórjuk a száraz lebbencstésztát és állandóan kevergetve szép barnára sütjük. Ha kész a bográcsot levesszük a tűzről és a felesleges zsírt kimerjük belőle. A burgonyát a tésztára szórjuk, meghintjük fűszerpaprikával és összekeverjük. A bográcsot visszaakasztjuk a szolgafára és a benne lévőket felöntjük annyi vízzel, amennyi kétszerese a benne lévő főznivalónak. Ez általában a tészta térfogatának kétszerese.Most néhány vékonyabb és száraz fahasábot dobunk a tűzre, de csak annyit, hogy felrottyanjon az étel. Ekkor beleteszünk minden hozzávalót, kissé megsózzuk és lassan kevergetve főzzük.Amikor kezd elfőni a leve, a kavargatást abbahagyjuk és a bogrács fülét kézbe fogva mozgatjuk a benne lévő ételt, hogy az nehogy leragadjon. Először jó ideig csak vízszintesen mozgatjuk a bográcsot ide-oda, majd a bográcsot fülénél fogva óvatosan úgy rázogatjuk emelgetve, hogy az étel a bogrács aljáról feljöjjön, és az étel az aljáról felülre forogjon. Az a jó, ha a hagyma, a lebbencstészta, a burgonya labdaszerűen összetapad. A bogrács rázogatását, a benne lévő étel forgatását addig kell forgatni amíg valóban mint egy nagy labda összeáll az egész és a külseje kissé megbarnul. Erdei Ferenc szerint- aki a pásztoroktól hallotta - legalább 32 alkalommal kell megforgatni és riszálni a bográcsot ahhoz, hogy jó és szépen pirult étel legyen belőle. Így készítve nagyon finom. Elkészítési idő: 120 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |