| Narancskrémes tekercs receptSütemények, édességek Hozzávalók: 16 szelethez: 5 narancs A piskótalaphoz: 85 g finomliszt, 40 g étkezési keményítő, 5 tojás, 1 kk. citromlé, 70+80 g kristálycukor, 2 ek. porcukor a konyharuha szórásához, A krémhez: 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 150 g vaj/margarin, 100 g porcukor, 2 tojássárgája, A díszítéshez: 80 g mandulaforgács, 50 g baracklekvár, 2 ek. narancslikőr. Elkészítés: A narancsokat forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, 1 narancsot félreteszünk a töltelékhez, 4 narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. A sütőtepsit (kb. 30x35 cm) kibéleljük sütőpapírral. A piskótalaphoz összekeverjük a lisztet a keményítővel. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket felverjük a citromlével, apránként hozzáadunk 70 g cukrot, és egészen kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük 2 ek. vízzel, 80 g cukorral és a reszelt narancshéj felével. Először laza mozdulatokkal, lyukas fakanállal belekeverjük a tojáshab 1/3-át, a maradékot pedig több részletben, mindig a tetejére szitálva egy kevés lisztet. A masszát a tepsibe simítjuk, és a forró sütőben 8-10 percig sütjük. Közben meghintünk a porcukorral egy a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát, a cukor ugyanis majd megolvad a tészta melegétől, és megakadályozza, hogy a tészta a konyharuhára ragadjon. A sütőből kivett tésztalapot egyetlen határozott mozdulattal, tepsistül a konyharuhára borítjuk, leemeljük róla a tepsit, lehántjuk a sütőpapírt, és azonnal betakarjuk egy másik, benedvesített, jól kicsavart konyharuhával (különben gyorsan kiszárad és törékeny lesz!), hagyjuk kihűlni. A krémhez a pudingport simára keverjük a 4 narancs levével (3 dl), sűrűre főzzük, kihűtjük. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, egyenként a tojássárgákkal, a kanalanként hozzáadott pudinggal és a maradék reszelt narancshéjjal. A félretett 1 narancsot meghámozzuk, elfelezzük-negyedeljük, vékonyan felszeleteljük. A piskótalap hosszanti szélein 3 cm-t szabadon hagyunk, megkenjük a krémmel, arányosan elrendezzük a tetején a narancsot, és a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. Alufóliába csomagoljuk, és 2-3 órára hidegre tesszük. Tálalás előtt a mandulaforgácsot serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül világosra pirítjuk, azonnal tányérra csúsztatjuk, hogy túl ne piruljon, hagyjuk kihűlni. Felforrósítjuk a baracklekvárt a likőrrel, megkenjük vele a tekercs tetejét és oldalát, dúsan megszórjuk a mandulaforgáccsal, és kb. 2 cm vastag szeletekre vágva kínáljuk. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |