| Mézeskalács finomságok karácsonyra receptHozzávalók: 1 kg. liszt, 5 dkg. porcukor, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 2 kávéskanál kakaópor, 10 - 12 dkg. margarin, 1 db. citrom reszelt héja,(vagy narancs héja), 3 dl. olvasztott méz, 3 db. tojás, só, A díszítéshez: l db. tojás, 5 - 6 dkg. porcukor Elkészítés: A lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát összekeverjük a fahéjjal, szegsfűszeggel és szerecsendióval, majd hozzáadjuk az olvasztott mézet, margarint és az elkevert tojásokat, csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat és az egészet alaposan összegyúrjuk. A tészta nem lehet saem lágy semtúl kemény. Ekkor ellapítjuk és 24 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. A hűtött tésztát lisztezett gyúrótáblán 3 - 5 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd alakos formákkal kiszaggatjuk.Ha disznek, függeléknek készítjük, akkor kis lyukakat készitünk rajtuk. A sütőtepsit kikenjük margarinnal, megszórjuk liszttel és egymástól kissé távolabb a formázott mézeskalácsocskákat belerakjuk. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten készre sütjük. Ha disziteni is akarjuk, akkor a tojásfehérjét elkeverjük a porcukorral és nyomózacskóba téve a felületeket díszítjük. Tanácsok: Ha több adagot készítettünk, akkor légmentesen zárt dobozba rakjuk és hűvös helyen tároljuk. Állagát és ízét néhány hétig is megőrzi. Ha diszitéshez akarjuk felhasználni akkor kis szalagokkal, cérnával függeszthetővé tesszük. Elkészítési idő: 120 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |