| Kürtöskalács (dorongfánk) receptSütemények, édességek Hozzávalók: tésztához: 3 dkg élesztő, kb. 3 dl tej, 2 evőkanál cukor, 50 dkg finomliszt, 2 tojás, 2 tojássárgája, csipet só, 8dkg vaj. nyújtáshoz liszt. fólia megkenéséhez: vaj vagy margarin. Szóráshoz: 8 evőkanál cukor (lehet darált dióval elkevert is) a tepsi kikenéséhez vaj. Elkészítés: Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, és egy kevés cukrot belszórva fölfuttatjuk. Utána a többi cukorral, a liszttel, a tojásokkal neg a tojássárgákkal, csipet sóval, a maradék langyos tejet apránként hozzáadva 5-6 percig intenzíven dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. az olvasztott vajat ekkor csorgatjuk bele. Langyos helyen , letakarva 50 percen át kelesztjük. utána meglisztezett deszkán kisujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk , és kb. 3 centi széles szalagokra vágjuk. A fadorongot alufóliába burkoljuk (fémet nem kell), és vajjal megkenjük. A tésztacsíkokat egyenként, csigavonalban, kis takarással a formára tekerjük. Vizes ecsettel megkenjük, majd kristálycukorban meghempergetjük. Az sem baj, ha ezzel kicsit elnyomjuk a vonalakat. Kivajazott tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C ; légkeveréses sütőben 165°C) 20-25 percig sütjük. Félidőben egyszer megfordítjuk, és olvasztott vajjal megkenjük. a kalácsokat állandóan forgatva faszénparázs fölött is megsüthetjük. amikor elkészült, a sütőfát függőlegesen tartva, ütögetve lecsúsztatjuk róla a tésztát. Elkészítési idő: 2 perc A receptet beküldte: LoLiNa Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |