Tutireceptek.hu fejléc

Katica torta recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
2 tojás, szétválasztva
10 dkg cukor
0,75 dl napraforgó olaj
0,75 dl tej
17,5 dkg liszt (ebből 2 ek kakaó volt)
4 dkg cukor a tojáshabhoz
habfixáló
sárgabaracklekvár

Csokikrém:

2 ek szitált kakaópor
3 ek cukor
3 ek víz
2-3 kocka csokoládé

Elkészítés:
# Első nap: A torta nedves és száraz elemeit összekeverjük, és tojáshabbal lazítjuk. 175 C-on kb. 30 percig sütjük. (2x sütöttem meg, mert a 26 cm-es formára volt szükség).
# A krémhez gőz fölött folytonos keverés mellett összefőzzük a tojást, a cukrot és a kakaóport. Ha egyneműsítettük, akkor az apró darabokra vágott, jó minőségű csokoládét is beletesszük, és folytatjuk a keverést. A szobahőmérsékletűre hűlt krémhez hozzádolgozzuk a habfixet és a habosra kevert margarint. Másnapig a hűtőben várja a folytatást.
# Második nap: Egymásra tesszük a két lapot. (A domborúra sült lapoknak megörültem, mert az egyik domború lap pont szép lett a katica hátának, míg a másikat egyenesre tudtam vágni.) A potrohot kialakítjuk. Az előzőnap elkészített krémmel megtöltjük. A szárnyakra is kenünk krémet,de csak vékonyan. A "hulladékból" lesz a fej. A fejhez összemorzsoljuk a tésztaforgácsot, és 1-2 kanál sárgabaracklekvárral összedolgozzuk. Nem szükséges mást hozzáadni, mert a tészta ízes.
# A "klasszikus" csokimázzal bevonjuk a katica testét és a fejet. Vaj helyett 2-3 kocka jó minőségű csokoládéval tesszük selymessé. Rögtön a tésztára öntjük, majd szórhatunk rá egy kis csokidarát, és hagyjuk megdermedni. A maradék mázat tegyük el a pöttyökhöz és a fej rögzítéséhez. Pár óra állás után szépen elsimítotjuk egy nedves késsel.
# Mielőtt marcipánnal bevonnánk a tortát jó, ha legalább egy éjszakát áll a hűtőben.
# Harmadik nap: A marcipánt 2 nylon között nyújtjuk ki, mert könnyen fordítható, az állagát nem torzítjuk porcukorral, keményítővel, margarinnal. Középen egyenesen elvágjuk. Erre kiválóan alkalmas a pizzavágó, mert a marcipán nem gyűrődik, húzódik. Fólia vagy gumikesztyűs kézzel tudjuk megfogni a marcipánt ujjlenyomat nélkül és ráhelyezni a tortára. Rásimítjuk.
# Ekkor már a tortatálra kell helyezni a katicát és a fejet olvasztott csokoládéval rögzíteni. A legkisebb pogácsaszaggatóval bejelöljük a pöttyök helyét. A marcipánkarikákat nem távolítjuk el, hogy ne roncsoljuk a művet. Inkább egy kis "várárok" marad a pötty körül. A csokoládé sűrűségét be kell állítani, és ne legyen meleg, csak még éppen tudjon folyni. Hűvös helyen hagyjuk pihenni

Tanácsok:
sütési hőfok: 175 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 26cm kerek cm


A receptet beküldte: mese


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Mocha-choco torta » 5 perces túrótorta » Narancsos mandulatorta » Finom gumimaci torta
» Ördögi csokitorta » Tejszínes gesztenyetorta » Morzsás túrótorta pohárban » "Nahát"-torta
» Margit torta » Mogyorótorta » Nagyon diós torta » Különleges meggytorta
» Tiszaszigeti torta » Szülinapi Csokitorta » Jeruzsálemi túrótorta » Répa torta Ivántól


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.