| Karácsonyi fatörzstorta, ahogy gyerekkoromban anyukám csinálta receptHozzávalók: Piskótatekercs: 7 tojás 7 púpozott ek. liszt 7 púpozott ek. cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 cs. sütőpor 6 ek víz 1 BIO citrom leve és reszelt héja A piskóta locsolásához: 0,5 dl rum 1,5 dl eszpresszókávé 1 ek. cukor Krém 1. 2 tojás sárgája 2 evőkanál cukor 1 dl presszókávé 2-3 evőkanál rum 1 vaníliás cukor 5 dkg durvára vágott dió Krém 2. 25 dkg vaj (nem margarin!) 25 dkg cukor 1 db vaníliás cukor 3 ek. kakaópor 1 tojás sárgája 1 kisebb BIO narancs leve és reszelt héja Elkészítés: Piskótatekercs: 7 tojás sárgáját habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a vízzel. A fehérjéket habbá verjük, lazán beleforgatjuk a tojássárgás krémbe, majd apránként hozzáadjuk a citromhéjat, citrom szűrt levét és a sütőporos lisztet. Nagyméretű, zsírozott-lisztezett tepsiben 170 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 10 perc) A sütőből kivéve nedves konyharuhára borítjuk, a leendő tekercs két végéből 5-5 cm-es darabot levágunk és félreteszünk. A piskóta többi részét feltekerjük a konyharuhába, így hagyjuk kihűlni. Az első adag krémhez a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és a kávét gőz fölött, habverővel folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, majd belemorzsoljuk a félretett tésztavégeket, végül hozzákeverjük a rumot és a diót. A második adag krémet szintén gőz fölött besűrítjük, ha kihűlt ebből 2 púpozott evőkanálnyit az előbbi töltelékhez keverünk, a többihez hozzáadjuk a frissen facsart narancs szűrt levét és reszelt héját. A kihűlt piskótát deszkán óvatosan kiterítjük és a belső felét közvetlenül töltés előtt 1,5 dl eszpesszókávéval és fél dl rummal elkevert ízlés szerinti mennyiségű cukorral meglocsoljuk, a tésztával dúsított krémet a piskótára kenjük és szorosan feltekerjük. A másik krémmel a rudat bevonjuk, és villával hosszában görbe vonalakat húzunk rá. A két végéből 5-5 cm-t levágunk és a fatörzs mellé helyezzük. Fenyőággal, aszparágusszal vagy más örökzölddel díszítjük. A receptet beküldte: Ancsa 37 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |