| Joe kedvence avagy- erdeigyümölcsös jégkrémtorta erdei öntettel receptFagylaltok Hozzávalók: 5 dl tejszín (én Hulala-t használtam) 3 tojássárgája 1 cs. bourbon vaníliás cukor (jó a sima vaníliás cukor is) 10-20 dkg cukor 1,5 dl forró tej 1 pohár joghurt (lehet natúr, epres, meggyes, málnás is) 50 dkg (fagyasztott) erdeigyümölcs (én epret, málnát, ribizlit, szedret és meggyet is tettem bele) Az öntethez: 2-3 ek. cukor 1 csapott ek. étkezési keményítő Elkészítés: 1. A fagyasztóból kiveszem a gyümölcsöket, várok vele egy darabig, amíg levet ereszt. (Mikróba is lehet tenni, úgy hamarabb kiolvad) 2. Egy fazékba teszek 2-3 evőkanál cukrot, majd közepes lángra teszem és hozzáöntöm a gyümölcsök levét is. A cukrot és a gyümölcslevet addig forralom, amíg a cukor el nem olvad. Ehhez hozzáteszem a gyümölcsöt, majd együtt forralom tovább 2-3 percig vigyázva, hogy ne törjenek össze. 3. Mikor levettük a tűzről, a gyümölcsöket leszűrjük és felfogjuk a gyümölcsök levét egy tálba. Hagyjuk lecsöpögni. 4. Amíg a gyümölcs csöpög, addig a tejszínhabot kemény habbá verjük, majd a kész habot félretesszük. 5. A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd lassan belecsurgatjuk a forró tejet. Ezt tűzre tesszük, majd addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. (Folyamatosan kell kevergetni!) Ha besűrűsödött, akkor levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. 6. Amíg hűl, addig az öntet készítését fejezzük be. A gyümölcsök levéből 1-2 evőkanálnyit egy kis tálkába szedek, majd hozzáadom a keményítőt. A többi, felfogott gyümölcslevet tűzre tesszük, majd mikor már felmelegedett, kevergetés közben a keményítős elegyet vékony sugárban hozzáöntöm, majd felforralom. Az öntet ezután kész is. 7. A tejszínhabhoz hozzáöntöm a lehűlt tojásos krémet és a joghurtot. Összekeverem, majd óvatosan beleteszem a gyömülcsöket is. Ezt már csak kanállal keverem össze. Előveszek két őzgerincformát, (vagy bármilyen másikat) kibélelem folpackkal és belekanalazom a jégkrémalapot. Középre lehet tenni még gyümölcsöket, esetleg csokoládéforgácsot is. A kész alapot beteszem a fagyasztóba, és kb 6 óra alatt megfelelő állagúra fagyasztom. Tálalás előtt 10 perccel kiveszem a fagyasztóból, és tetszőleges nagyságúra vágom. Erdeigyümölcs öntettel és csokiforgáccsal tálalom. Tanácsok: A cukor mennyiségét a tejszín édességéhez igazítjuk. Amit én használtam az már édesített volt, így kevesebb cukrot használtam a főzött krémhez. Az öntethez is ízlés szerint adagolhatjuk a cukrot. Attól függ, hogy ki hogyan szereti, savanykásabban vagy édesebben. Bármilyen formába lehet tölteni az alapot, én azért tettem őzgerincbe, mert így hasonlít leginkább a Viennettához. (A kalóriatartalom csak körübelüli érték!) Elkészítési idő: 45 perc Kalóriatartalom: 2958 kcal Szénhidráttartalom: 321 gramm Zsírtartalom: 175 gramm A receptet beküldte: lizesett Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |