| Jeges (nem kell hozzá jég, sütni kell) receptSütemények, édességek Hozzávalók: tojásfehérje (amennyi más ételből megmaradt) porcukor (tojásfehérjénként 5 dkg) csipet só darált dió ízlés szerint dió negyed a díszítéshez ostyalap Elkészítés: A más ételből megmaradt tojásfehérjéket habbá verjük, mikor majdnem kemény, hozzáadunk annyi porcukrot, hogy egy tojásnyi fehérjére 5 dkg jusson, és hozzáadjuk a csipet sót. Ezt olyan sokáig verjük még (kb. 10 perc), míg fényes, kemény habot kapunk. Hozzákeverjük a darált diót, és kanállal ráhalmozzuk a kb. 5x5 vagy 6x6 cm-es négyzetekre felvágott ostyalapokra, és a tetejére rakunk egy negyed diót. 150 fokos sütőben sütjük egy pár percig, majd kikapcsoljuk a sütőt, de nem vesszük ki a tepsit, hogy jól kiszáradjon a tojásfehérjés hab. Tanácsok: Nekem ugyan mindig összeesik, de annyira ízlik, hogy rendszeresen újra kísérletezem vele. A nagymamám csinálta rendszeresen, Bakonycsernyén hívták jegesnek ezt a sütit. A mamámnak sikerült mindig jó magas halmokat csinálnia, szerintem innen a név, hogy jeges, mert úgy nézett ki készen, mint egy jéghegy. Elkészítési idő: 45 perc A receptet beküldte: rinike Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |