| Gombás csirke, ahogy nagyanyáink főzték. receptHúsételek Hozzávalók: 2 kicsi csirke (1,2 kg összsúlyban), 50 dkg apró szemű gomba, 2 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 húsos paradicsompaprika, 5 dkg vaj, 2 csokor zöldhagyma a zöldjével együtt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 dl száraz fehérbor, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál rizsliszt, ízlés szerint só és törött fekete bors. Elkészítés: A megtisztított csirkéket félbevágom és megsózom. Lapos tűzálló tálra teszem (vagy tepsire), köré rakom a megtisztított, egészben hagyott gombákat, a megmosott, kicsumázott, kis kockákra vágott paradicsompaprikát és a megtisztított, vékonyka karikákra vágott zöldhagymát. Megsózom, rászórom a tisztított, finomra vágott fokhagymát és rámorzsolom a vajat. Lelocsolom a tejföllel elkevert tejszínnel és rászórom a borsot. A tálat lefedem és előmelegített, forró sütőbe tolva, közepes lángon 40 percig párolom. Ezután kiveszem a mártásból a csirkedarabokat, és melegen tartom. A bort, a rizslisztet és a finomra vágott petrezselyemzöldet összekeverem és behabarom vele a gombás mártást. Jól kiforralom, majd a csirkét visszateszem a tálba. A mártásból kicsit rákenek az étel tetejére és a forró sütőben néhány percig pirítom. Míg a csirke sül, elkészítem a köretet: kapros daragaluska illik mellé, de ropogósra sütött szalmaburgonyával is nagyon finom. Tanácsok: Hatalmas jó étvágyat hozzá. A receptet beküldte: jana48 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |