| Fenyőszirup receptItalok, koktélok Hozzávalók: 20 darab piros csalóka (fenyővirág), 1 marék fenyőrügy, 2 liter víz, 1 kg cukor, 1 citrom. Elkészítés: Elkészítésekor a csalókát és a fenyőrügyet 2 liter vízzel odarakjuk melegedni. Ha már majdnem fő a víz, hagyjuk 10 percig párolódni, majd vászonnal bélelt szűrővel leszűrjük. Világos piros, finom illatú fenyőlevet nyerünk, amihez hozzáöntjük a cukrot és pároljuk, míg a cukor elolvad. Nem szabad főzni. A végén a citromot csavarunk bele. Kimosott 3 decis üvegeket megtöltjük a fenyősziruppal. Másnapig meleg dunsztban hagyjuk. Bármikor fogyasztható, de főleg köhögés enyhítésére használták ezt a szirupot a népi gyógyászatban. Ha pirosodnak a fenyőfákon a csalókák gyűjtsünk két jó marékkal, de friss fenyőrügyet is szedjünk hozzá. Tanácsok: Székelyföldön gyakran készített szirup. Egyébként nagyon finom A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |