| Farsangi szalagos fánk - tuti recept receptSütemények, édességek Hozzávalók: 1/2 kg liszt 2 dkg élesztő 5 dkg porcukor 5 dkg vaj 2 tojás sárgája csipet só kb 1/2 liter tej 2 evőkanál rum 1 liter olaj a sütéshez. Elkészítés: 3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel és a rummal félsűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgát elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkevere hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, hogy lágy kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyesn jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval (én pohárral szoktam) kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva, még kb. 1/2 órát kelesztjük. Vigyázni kell, hogy túl ne kelljen, mert akkor nem lesz szalagos. A fánkot középforró bő zsíradékban, egyenletes tűzön sütjük. A megkelt fánk felső része kerüljön a sütéskor alulra. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha megfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Szűrőkanállal itatós papírra szedjük, porcukorral meghintjük, lekvárral kínáljuk. Legjobb a baracklekvár. De ez már ízlés dolga. Tanácsok: A megkelt tésztát ne nyújtsuk, csak húzzuk szét óvatosan kézzel-különben nem fog szépen feljönni sütés közben. A rumot nem az íze miatt tesszük bele (tehát a rumaroma nem jó!) hanem azért, hogy ne szívja meg magát a fánk zsiradékkal. Helyettesíthető más alkohollal is, min.40%-os alkoholtartalommal. Mint minden kelttészta készítésére itt is érvényes: meleg, huzatmentes helyen dolgozzunk és a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek! Elkészítési idő: 60 perc A receptet beküldte: Ancsa 37 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |