| Falunapi pörkölt receptHúsételek Hozzávalók: (20 főre) 1,5 kg vöröshagyma (tisztítva,kockázva) 1 fej fokhagyma (tisztítva, egészben) 15-20 dkg császárszalonna (kockára vágva) 0,5 kg sertészsír 2 kg köröm 2 kg csülök 1,5 kg marhanyak 1,5 kg disznóhús 1 kg máj 1 kg gomba 3 dl száraz vörösbor Fűszerek: bors őrölt paprika rozmaring tárkony babérlevél köménymag 4 db zöldpaprika 3-4 db paradicsom cseresznyepaprika egészben Elkészítés: A csülköt kicsontozom és levágom a bőrét, majd a húsát a pörkölthúsnál kicsit nagyobb, falatnyi darabokra vágom. A marhát és a sertésszívet szintén, a májat pedig kisujjnyi csíkokra vágom. Egy megfelelő méretű bográcsban a zsíron aranyszínűre megpirítom a kockákra vágott császárszalonnát, majd hozzáadjuk az apró, félcentis kockákra vágott hagymát. Mikor a hagyma üvegesre pirul, beleborítom a marhahúst, a csülköt, meg a körmöt.Többször átkeverve addig pirítom míg színt nem kap minden hús, azután megsózom és beleszórom az előkészített fűszereket. Felöntjük a borral és annyi vízzel, ami éppen hogy el nem lepi. Hozzáadjuk a hosszában félbevágott paprikát, a kettévágott paradicsomot és a fokhagymát. Legalább 3/4-1 órát főzöm. Ekkor adjuk hozzá a sertéshúst, még sót, és ha kell, még önthetünk hozzá bort, esetleg még fűszerezhetjük. Innentől már addig főzzük, amíg megállapíthatjuk, hogy még egy fél óra és elkészül. Ekkor adjuk hozzá a májat és a gombát. Ahogy a máj elkészült, lezárjuk alatta a gázt és késznek nyilvánítjuk a pörköltet. Vigyázzunk, mert a máj pillanatok alatt megkeményedik. Tanácsok: Friss kenyérrel, puliszkával, galuskával, savanyúsággal, ill. friss salátával kínáljuk. A receptet beküldte: Rozália Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |