| Epres piskótaszelet fehércsokis krémmel receptSütemények, édességek Hozzávalók: A piskótához: 6 tojás, 1 vaníliarúd kikapargatott belseje, 18 dkg cukor, 18 dkg liszt, 10 dkg vaj, folyósra olvasztva és kihűtve. A sziruphoz: 10 dkg cukor, fél dl víz, 1 dl brandy. A töltelékhez: 30 dkg fehér csokoládé, apróra tördelve, 35 dkg natúr tejszínes krémsajt, 25 dkg puha vaj, 1 zöldcitrom leve és 2 zöldcitrom reszelt héja. 1-2 evőkanál porcukor a megsült piskóta kifordításához, felvágásához. Az összeállításhoz: 50 dkg friss eper. Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és sütőpapírt terítünk egy 30x40 cm-es, keskeny peremű sütőlemezre. A tojásokat, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét robotgéppel 7 perc alatt nagyon habosra keverjük, majd a tojáshabba fakanállal óvatosan, széles mozdulatokkal beleforgatjuk a lisztet. Ezután ugyancsak finom mozdulatokkal belekeverjük az olvadt, kihűlt vajat is, és a piskótamasszát széles pengéjű késsel egyenletesen szétterítjük a sütőlemezen. A piskótát 20 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, kifordítjuk egy porcukorral vékonyan meghintett, nagy vágódeszkára, lehúzzuk róla a sütőpapírt és felvágjuk 3 db egyenlő méretű téglalappá. Közben elkészítjük a tölteléket. A fehér csokit gőz fölött kevergetve puhára olvasztjuk, aztán robotgéppel összehabosítjuk a vajat a tejszínes sajtkrémmel és a zöldcitromlével. A megolvasztott csokit apránként beledolgozzuk a géppel a vajas-sajtkrémes keverékbe, és végül belevegyítjük a reszelt zöldcitromhéjat is. Megcsináljuk a szirupot: a cukrot és a vizet mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg a cukor feloldódik, aztán hozzáöntjük a brandyt és a szirupot lehúzzuk a tűzhelyről. Az epret kicsumázzuk, megmossuk, majd az 1/3-át félretesszük a díszítéshez, a többit pedig elnegyedeljük, illetve apró falatokra vágjuk. Vigyázzunk, a felaprított eper ne legyen pépes! Összeállítjuk az édességet. Az első piskótalapot meglocsoljuk a szirup 1/3-val, rákenjük a töltelék 1/4-ét és ráhintjük a felaprított eper ½-ét. Ezután az első piskótalapra ráhelyezzük a második piskótalapot, meglocsoljuk a maradék szirup ½-vel, majd megkenjük a megmaradt töltelék 1/3-val és megszórjuk az összes, maradék felaprított eperrel. Jön az utolsó piskótalap: ráhelyezzük az előző két lapra és rálocsoljuk a maradék szirupot. Az összeállított édesség tetejét és oldalait bekenjük a megmaradt töltelékkel, feldíszítjük a félretett eprekkel és betesszük 1 éjszakára a hűtőbe, hogy az ízei összeérjenek. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |