| Epertorta glutén- és cukormentes változatban receptSütemények, édességek Hozzávalók: 22 cm átmérőjű tortaformához a tésztához: 3 tojás 12 dkg xilit (nyírfacukor) 12 dkg zabpehelyliszt (vagy finomra őrölt mandula, mogyoró vagy dió) 1 csapott kávéskanál sütőpor 3 evőkanál olaj 3 evőkanál víz a krémhez: 30 dkg tejföl 10 dkg xilit (nyírfacukor) 4 dl tejszín alaposan behűtve 1 citrom leve 40 dkg eper 20 g zselatin a torta oldalára és tetejére: kb. 60 dkg eper citromfűlevelek Elkészítés: Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban, a tortaforma aljába sütőpapírt vágunk. Habosra keverjük az egész tojásokat a xilittel, legalább 10 percen keresztül, végül beleöntjük az olajat és a vizet is. A sütőporos zabpehelylisztet kézi habverővel óvatosan a tojáshabba forgatjuk. Beletöltjük a tésztát a tortaformába, és a sütő legalsó sínjére téve nagyjából 25 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd körben késsel elválasztva a formától egy tálra csúsztatjuk. Ha van állítható tortakarikánk akkor azt a tészta köré rakjuk, ha nincs, akkor elmossuk a tortaformát és visszatesszük bele a tésztát. Az epret megmossuk, megtisztítjuk és 40 dekányit a citromlével pürésítünk. A feléhez egy kis lábosban hozzákeverjük a zselatint, és félretesszük. A tejfölt elkeverjük a xilittel és a maradék eperpürével. Kis lángon kevergetve feloldjuk a zselatint, hozzávegyítünk néhány kanállal a tejfölös krémből, majd ezt az egészhez adjuk, jól elkeverjük. A tejszínt habbá verjük és beleforgatjuk az epres krémbe. A tésztát körben kirakjuk félbevágott eperszemekkel és beleöntjük a krémet. Hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára dermedni. Tálalás előtt egy késsel körben elválasztjuk a formától, eltávolítjuk a tortagyűrűt. A torta tetejét kirakjuk eperrel, és néhány citromfűlevéllel díszítjük. Tanácsok: A zabpehelylisztet saját magunk is elkészíthetjük, kávédarálóval megőrölve a zabpelyhet. A receptet beküldte: MRG1 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |