| Diós keksz kandírozott citromkarikákkal - Karácsonyra receptHozzávalók: Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 15 dkg puha vaj 1 tojás 2 ek. reszelt citomhéj 20 dkg darált dió 10 dkg porcukor 20 dkg liszt csipet só 1 ek. citromlé 1 tojássárgája a kenéshez 3-4 citrom hajszálvékony szeletekre vágva barnacukor a szóráshoz Elkészítés: A lisztet egy tálba szitáltam, hozzákevertem az őrölt diót és a sót. A vajat a tojással és a citromhéjjal robotgéppel habosra kevertem, majd ment hozzá a porcukor, végül már keverőlapáttal a lisztes dió és a citromlé. Gyorsan összedolgoztam, mikor összeállt az elég lágy tészta, két rudat formáltam belőle (kb. 4-5 cm átmérőjűt) és min. 3 órára a hűtőbe tettem (végül egy éjszakát pihent). Utána lisztezett felületen fél centis karikákra vágtam a tésztát, mindet sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem, megkentem az elhabart tojássárgájával, rányomtam egy citromkarikát és megszórtam egy kevés barnacukorral. Ment is a sütőbe 180 fokra, középső rácson, hagyományos üzemmódra. Kb. 12 perc alatt szép barnásra sült. Résen kell lenni, mert könnyen odakap. Tanácsok: A citromot lehet, hogy érdemes meghámozni, mielőtt karikázzuk, mert a héj sütés után elég rágós lett. Látványra viszont szerintem gyönyörű, és a citrom levétől kellemesen megpuhul a kész keksz. Citromkarika nélkül is készíthető, úgy is finom. A receptet beküldte: Rozália Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |