| Csokoládétölcsér - ribizliparféval és grillázzsal receptFagylaltok Hozzávalók: 8 tölcsérhez: 20 dkg étcsokoládé, 30 dkg ribizli, 2 dl tejszín, 4 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja, 5 dkg barna cukor, 10 dkg szeletelt mandula Elkészítés: A csokitölcsérekhez vízfürdőt készítünk. A felső edénybe tördeljük a csokoládét, és a gőz fölött megolvasztjuk. Fontos, hogy a felül levő edény alja ne érjen a vízbe! A sütőpapírt kb. 15x20 cm nagyságú lapokra vágjuk. A hosszabbik oldalt középen meghajlítva tölcsérré formázzuk. A felolvadt csokoládét a tölcsérekbe merjük, az oldalán körbefolyatjuk, és a felesleget kicsorgatjuk, hogy csak a falán legyen csokoládé. Fektetve, kicsit megemelve, tálra tesszük (hogy kicsepegjen a maradék) – tojáskarton, őzgerincforma ideális ehhez a művelethez. Hűtőbe tesszük, és 20-30 perc alatt megdermesztjük. A parféhoz a ribizlit megtisztítjuk, leszemezzük. Ehhez a ribizlifürtöket tartsuk mély tál fölé, és a száron a villa ágait végighúzva, lepotyognak a szemek. Megmossuk, 10 dkg-ot félrerakunk, a többit leturmixoljuk a reszelt citromhéjjal. A tejszínt kemény-habbá verjük. A tojásfehérjét a porcukorral szintén habbá verjük, majd nagyfejű kanállal óvatosan összeforgatjuk a tejszínt a ribizlipürével, majd a tojáshabbal, belerakjuk a félretett ribizli-szemeket. Habzsákba töltjük, a csokitölcsérekbe nyomjuk, és fagyasztóba tesszük legalább 2 órára. Ekkor még ne húzzuk le a csokitölcsérekről a papírt! A grillázshoz karamellizáljuk az 5 dkg barna cukrot, beleszórjuk a mandulát, összeforgatjuk. Szilikonlapra vagy sütőpapírra öntjük, ráborítunk egy másik sütőpapírt, majd fél centi vastagra egyengetjük, nyújtófával nyújtjuk-lapítjuk. Fontos, hogy még melegen kinyújtsuk, különben megköt, megkeményedik, és már nem tudjuk formázni. Hagyjuk kihűlni, majd háromszögekre vagy más érdekes formákra daraboljuk. Tálaláskor a csokitölcsér száját éles késsel egyenesre vágjuk, lehúzzuk róla a papírt, tányérra fektetjük-állítjuk, és a grillázsdarabokkal díszítjük. A tányért dekorálhatjuk még kristálycukorba mártott ribizlivel, és más friss bogyós gyümölcsökkel. Tanácsok: A parfé: tejszínhabbal dúsított, formában fagyasztott fagylalt. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |