| Arab padlizsánragu humusszal receptEgytálételek Hozzávalók: A padlizsános raguhoz: 2 közepes méretű padlizsán, ½ dl olívaolaj, só és frissen őrölt bors, 4 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 3 evőkanál olaj, 1 púpos evőkanál barna cukor, ½ kávéskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál balzsamecet, 1-2 friss chilipaprika, 2 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld, 2 evőkanál apróra vágott, friss menta. A hummuszhoz: 1 doboz 40 dkg-os csicseriborsó-konzerv, 1½ dl extra szűz olívaolaj, 1 citrom leve, 2 gerezd fokhagyma, összezúzva, 2 evőkanál tahini (szezámmagkrém), ½ kávéskanál cayenne bors, 1 kávéskanál őrölt kömény, ½ kávéskanál só. A tálaláshoz: 30 dkg natúr joghurt, 4 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld, 4 evőkanál apróra vágott, friss menta. Elkészítés: Előző nap a tálaláshoz szükséges natúr joghurtot olyan szűrőbe tesszük, amelyet előtte kibéleltünk vékony szövésű textíliával, például hagyományos pelenkával. A szűrőben lévő joghurt alá tálkát állítunk, majd berakjuk a hűtőbe, és hagyjuk, hogy 24 óra alatt kicsöpögjön a savó és a joghurt ettől besűrűljön. A padlizsános ragut is elkészíthetjük 1 nappal korábban. A padlizsánokról levágjuk a végeiket, mert ezek keserűek lehetnek, majd a zöldséget 2x2 cm-es falatokra kockázzuk. Ezután egy 28 cm átmérőjű teflonserpenyőben mérsékelt lángon megmelegítjük az olívaolaj ½-ét, és néha megkeverve, 7-8 perc alatt megsütjük rajta a padlizsánkockák ½-ét. Szűrőlapáttal kiszedjük, megsózzuk-megborsozzuk őket, és hasonló módon megsütjük a többi padlizsánt a maradék olívolajon, és ezeket is megsózzuk-megborsozzuk. Következik a hagyma. A vöröshagymákat megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk és gyűrűkre szedjük. A vajat és az olajat mérsékelt lángon kevergetve összeolvasztjuk ugyanabban a serpenyőben, amelyben előbb a padlizsánt készítettük. Rádobjuk a hagymát, és néha megkeverve kb. 20 perc alatt tökéletesen omlósra pároljuk. Kezdetben fedő alatt tartjuk, de a vége felé már nem kell. Ezután a hagymára rászórjuk a cukrot és a fahéjat, ráöntjük a balzsamecetet, és nagy lángon 2-3 perc alatt enyhén megpirítjuk. Összeállítjuk a padlizsános ragut. A chilipaprikákat kimagozzuk, vékonyan felszeleteljük, majd apróra vágjuk a mentát és a korianderzöldet. Ha ez megvan, akkor a padlizsánt, a hagymát, a chilit és a friss fűszernövényeket összekeverjük egy nagy tálban. Amennyiben nem esszük meg rögtön a padlizsánragut, betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt elkészítjük a hummuszt. Ez csak annyi, hogy a csicseriborsó konzervet folyó víz alatt jól átöblítjük, lecsöpögtetjük és az összes többi hozzávalóval együtt turmixgépben pépesre keverjük. Az asztalnál a padlizsánraguhoz hummuszt és sűrű joghurtot kínálunk, valamint egy-egy kis tálkában apróra vágott mentát és korianderzöldet is. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |