| Alessandro kedvenc vörösboros lencsefőzeléke receptFőzelékek Hozzávalók: 1/2 kg száraz lencse, 2 nagy fej vöröshagyma, 4-5 nagy gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 3 evőkanál étolaj, 5 dkg vaj, 3 szelet füstölt szalonna (kb. 5-6 dkg), 1 evőkanál töpörtyűkrém (de ez el is maradhat), 1 dl félédes vörösbor, 1 teáskanál sós szójaszósz (de ez el is hagyható), 1 csapott evőkanál pirospaprika, 4 teáskanál mustár, 1 teáskanál balzsamecet, 1-2 evőkanálnyi kukoricakeményítő a sűrítéshez, 1 teáskanálnyi csípős erős paprikakrém, 1 teáskanál ételízesítő, 2 kávéskanál őrölt fekete vagy színes bors, 2-3 db babérlevél, 1 teáskanálnyi vöröshagymakrém, ízlés szerint só Elkészítés: A száraz lencsét előző este egy tálban annyi meleg vízzel felöntöm, hogy ellepje a lencsét. A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, majd a zsiradékokon (étolaj és vaj) megpirítom. Ezután a megtisztított és felkockázott vöröshagymákat a sült szalonnán pár percig (kb. 5-6 perc) dinsztelem. Majd kb. 1 dl vörösborral felengedem, tovább párolom kevergetve hozzáadom a töpörtyűkrémet, az apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát, az ételízesítőt, a szójaszószt és a többi fűszert. Pár perc kevergetés után mehet bele az áztatott lencse és a mustár is. (Én két púpozott teáskanál angol mustárt és ugyanannyi magyar mustárt szoktam beletenni.) Ezután fedő alatt közepesnél kisebb lángon kb. egy órán keresztül főzöm az egészet néha megkevergetve. A főzési idő a lencsétől is függ, mert meg kell puhulnia teljesen. A legvégén a 2 dl tejfölt egy mélytányérban elkeverem 1-2 kanálnyi kukoricakeményítővel, hőkiegyenlítem a lencse levével, majd a hozzáadom a lencséhez és egy nagyobb kézi habverő segítségével elkevergetem. A legvégén még lehet ízesíteni, de az egészet fel kell forralni és pár percig még együtt kell főzni. Ezután elkészül ez a pikáns lencsefőzelék. Én ha találok a hűtőben kb. 15-20 dkg füstölt-főtt csülköt, vagy ugyanannyi frikandó sonkát, akkor apró kockákra vágva a főzés vége előtt kb. 10 perccel a főzekékhez adom. (de persze anélkül is jó) Tanácsok: Friss félbarna kenyérrel tálalom. Nagyon finom, laktató, igazi férfias étel. Jól illik feltétnek rá a sült hús, vagy a sült kolbász. Utána szinte kötelező egy közepes pohárka finom rosé vagy vörösbor. :) Jó étvágyat kívánok hozzá! És legvégül itt van a mai Újévi lencsefőzelékem fényképe, melyet sült kolbász és sült szűzpecsenye gazdagított. http://kepkezelo.com/images/yd98sszdetdgqc3bfjbm.jpg Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: Alessandro Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |